2008/08/08

Publicerat 17/4 i en lokaltidning


SÄLLAN HAR EN BOK kommit så lägligt. Även om Tibet bara berörs på någon enstaka rad av Sverker Lindström skänker boken ett välbehövligt perspektiv på, och ger också ny information till, frågan om Kina idag och hur man kan förhålla sig till OS i Peking som invigs i augusti. Bojkott eller inte? Med boken färdigläst så framstår Kinas behandling av utbrytarprovinsen som ett av landets mindre problem. Protesterna borde handla om något annat, om något större. Om systematiken i diktaturens förtryck av sina invånare. Om bojkott av alla produkter tillverkade i Kina. Om mänskliga rättigheter. Om att Internationella Olympiska Kommittén, IOK, inte tagit sitt ansvar som är dem ålagt enligt stadgarna.

BOKENS UPPLÄGG
kan tyckas konstigt vid en första anblick. Den börjar med att två bröder kommer hem från första världskriget, och startar varsin karriär som skotillverkare. Det är den kända historien om två av världens största producenter av sportskor och sportkläder, en bitter släktfejd vars konkurrensförhållande är starten till det vi idag känner som sponsring. Bröderna och deras imperium följer som en röd tråd genom boken, och visar inte bara sponsringens historia, utan också den globala marknadens historia: den största delen av världens sportskor tillverkas idag i Kina, under minst sagt förfärliga förhållanden.
Sverker Lindström jämför de Olympiska spelen i Hitlers Berlin 1936 med de som ska hållas i Peking i år: båda är tänkta att främja en absolut regim i omvärldens ögon – Lindström pratar om ”glamouren” som man hoppas att OS ska skänka. Han visar i den historiska redogörelsen att frågan som debatteras idag, ”Hör idrott och politik ihop?”, kan besvaras med ett starkt ”ja”, världsidrott och världspolitik har hållit varandra i handen under historien.
Här finns också de svenska inslagen, en rad svenskar har varit drivande under IOK:s början och mitt, i begynnelsen med nazistiska inslag. Undrar du varför SM-pokalen i fotboll inte längre heter ”von Rosens pokal”? Läs boken!

DET ÄR INTE LÄTT
att hitta vad som menas med ”det stora sveket”. Från IOK:s sida? Omvärlden som låter allt i Kina ha sin gilla gång? De styrande i Kina som istället för att värna om sina medborgare gör skillnad mellan dem i ett apartheidliknande system?
Sverker Lindström upprepar sig ibland, och levererar någon moralkaka i förbifarten, likaså hade boken tjänat på ännu en korrekturläsning, men det behöver man inte fästa sig vid. På ett genomlysande sätt får vi läsa om komplexiteten i världens största sportarrangemang, om pengarna som är inblandade, om vilket resultat det får att man kan pressa produktionspriserna i Asien och framförallt om hur en diktatur faktiskt fungerar i praktiken. Det är mycket ny information. Historisk om både OS och IOK, men mest om Kina idag; ett land där 900 miljoner är andra klassens medborgare. Ett land där vår sportutrustning tillverkas för tre kronor i timmen under 15 timmar per dag, där arbetarna saknar rättigheter, där det bestäms i efterhand vad som varit olagligt och misshagat staten. Där du, likt som på Guantanamo, kan hållas i förvar i flera år utan anklagelse. Ett land där de Olympiska spelen ska hållas i år.

FUNDERSAM ÖVER
hur du ska förhålla dig till OS i Peking? Läs Sverker Lindströms bok och fatta sedan beslut.
Du kan också fundera en extra vända på om du kan fortsätta att handla varor ifrån Kina.

Inga kommentarer: